سرور ارجمندم، آقای مهرداد سخنی بزرگواری کردند و در دو نوبت گفتگو، تذکراتی درخصوص مطلب قبلی با موضوع آهار مهره بیان کردند که تقدیم می گردد:

جسارتا عرض میكنم..
- چنانچه نشاسته سرد و سفت شود مانعی برای آهار زدن بوجود نمی آورد. بستگی به مهارت و تجربه شخص دارد.
- اگر قصد استفاده از شنبلیله را به عنوان آهار دارید، درنظر داشته باشید كه حتما باید قبل از نشاسته مورد استفاده قرارگیرد. خود شنبلبله به تنهایی حكم آهار را دارد و استفاده از آن بعد از نشاسته باعث تخریب لایه نشاسته روی كاغذ می شود.
- درمورد زاج هم نكته قابل توجه این است كه در هیچ نسخه سنتی و رسالات قدما اشاره به استفاده از زاج در زمان آماده سازی سفیده تخم مرغ نشده است. اصولا زاج باعث بریده شدن تخم مرغ می شود و در نهابت با ایجاد ترك در سطح كاغذ از كیفیت آهار می كاهد.
بنابراین توصیه می شود در آهارزنی از زاج استفاده نشود.
- مهره كشی روی شیشه ایجاد حرارت نمی كند. بلكه باعث خردشدن آهار و بافت كاغذ می شود. چون هم مهره و هم شیشه از جنس سخت می باشند و فشار وارده به كاغذ و نیروی حاصل از آن درنهایت به كاغذ وارد شده و بافت آن را خرد می كند. ولی با استفاده از چوب گلابی فشار وارده بر كاغذ توسط تخته گلابی جذب شده و مجددا به كاغذ برنمیگردد. بنابراین باعث صیقلی شدن سطح كاغذ می شود.

درپایان عرایضم..خاطرنشان می سازم كه مقاله ای جامع و مصور حدود 200 صفحه آماده نموده ام كه پس از مختصری رفع ایراد،،،، به امید خدا به زودی منتشر می سازم. امیدوارم كه مفید واقع شده و قابل استفاده برای دوستان مشتاق به آهار مهره باشد.




چسب صحافی از مشتقات پلی وینیل استات میباشد بنابراین شیمیایی است. در واقع نقض غرض (برای آهارمهره) می باشد. اینگونه مواد میانبری محسوب می شوند برای اشخاصی كه روش صحیح آهار مهره را نمی دانند.
درمورد چسب صحافی، حتی با غلظت كم هم ایجاد ترك می كند چنانچه مركب برداری زیاد باشد بلافاصله بعد از نوشتن ترك میخوره.
برای پرس هم بهترین چسب همون نشاسته است، برای ارائه یك كار سنتی و اصیل.
حتی مقوا هم برای پرس باید دست ساز باشه.
اگر  آهار طبیعی باشه چسب صحافی لطمه به كار نمیزنه ولی خب حاصل كار سنتی نیست. تنها مزیت این چسب اینه كه زمان برای كهنه شدن كاغذ نیاز نیست.



تکمله:
ان شاءالله -به شرط عمر و امکان- تصاویر و فیلمهایی در رابطه با آهار مهره تقدیم خواهد شد.

یک نکته مهم و کلیدی عرض می کنم که دوستانی که امکانش رو دارند، بجای قلمو و اسفنج و ... ، از پیستوله نقاشی جهت پاشیدن آهار به سطح کاغذ استفاده کنند و تأثیر مثبت و تفاوت کار را ببینند.
به نظرم مزیت این کار اینه که طبیعت کاغذ تا حدود زیادی حفظ میشه (و احساس نمیکنید روی یک سطح مصنوعی خط می نویسید) و از مهره کشیدن تا حدود زیادی بی نیاز خواهید شد.   عیبش هم اینه که اگر لایه آهار نازک باشه ، امکان روتوش و تصحیح خط ، سخت و بسیار کم خواهد شد.


پی نوشت:
- با تشکر از لطف آقای سخنی ، از آقای علی ابراهیمی هم که عنایت کرده بود نکاتی تذکر داده بودند (و در خود متن اصلی لحاظ کرده بودم) تشکر می کنم.  امیدوارم کتاب آقای سخنی به زودی به چاپ برسد و بهره مند شویم.
- مطالبی که عرض کرده ام با و پس از کسب اجازه از اساتید بوده است مگر اینکه به رضایت آنها به نوعی یقین داشته ام و همواره سعی کرده ام مطلب سرّی! و خصوصی را فاش نکنم. البته اساتید هم سخاوتمندانه اجازه دادند و هر آنچه که میدانستم رو عرض کردم.
- پی نوشت سوم را در مطلبی مجزا عرض خواهم کرد ان شاءالله.


دیگر نوشت:
مستند خوشنویسی «از نقطه تا دایره» که حاصل ارزنده تلاش استاد علی علی است را جمعه ساعت 23 از شبکه مستند سیما حتما ببینید.
قسمت نخست این مستند (که جمعه 93.112.01 پخش شده بود) را به رایگان از ایـنجــــــــــــــــــــــا (با مراجعه به آرشیو زمانی و انتخاب شبکه و زمان موردنظر) و با کیفیت بهتر ، از اینجـــــــــــــــــــا میتونید دانلود کنید.




مطالب مرتبط :
نکاتی درخصوص آهار مهره کردن کاغذ خوشنویسی


برچسب ها :
آهار مهره ,  کاغذ خوشنویسی ,  ابزار خوشویسی ,